Helsingin kaupungilla on pitkät perinteet modernien teknologioiden käytöstä liikennesuunnittelussa. Nodeon jatkaa tätä ketjua modernisoimalla liikenteen mittauslaitteet ja viemällä datan analyyseineen pilveen.

Helsinki on liikenteellisestikin mitaten vilkkaimmin kasvavin alue maassamme. Liikennejärjestelmän suunnittelu tämän kaltaisilla alueilla vaatii hyvää ymmärrystä tämän hetkisistä liikennevirroista sekä niiden kehityssuunnista. Sen vuoksi keskusta-alueella onkin toteutettu kattavia liikennemittauksia jo 80-luvun alusta saakka ajan moderneimmilla teknologioilla.

Helsingissä käsin laskennan tueksi otettiin ensimmäiseksi käyttöön englantilaisen Golden River Traffic -yhtiön mittalaitteet. Yhtiön ensimmäinen täyselektroninen liikennelaskin, Marksman Mk2, tuli markkinoille jo vuonna 1974.

Noista ajoista on tultu teknisesti valtavasti eteenpäin, mutta kokonaan vanhaakaan ei ole hylätty. Perinteiselle, induktiivisiin silmukoihin pohjautuvalle, erittäin tarkalle ja varmatoimiselle mittaamiselle on edelleen paikkansa.

Induktiosilmukoiden tuottaman tiedon käsittelyyn on kuitenkin olemassa moderneja tekniikoita.

  • Ajoneuvojen mittaus ja luokittelu
  • induktiiviset silmukat
  • liikennetiedon analysointi
  • open data
Timo Majala

Haluatko lisätietoja?

Timo Majala

Kuvituskuva

Projektista vastannut Antti Muurikainen kalibroi mittaussilmukan toimintaa järjestelmän käyttöönoton yhteydessä

MITTAUSTEN MODERNISOINTI

Helsingin kaupungilla oli kunnianhimoisia tavoitteita liikennetiedon käytön kehittämisen osalta.

Aluksi liikennetiedon välittäminen tulisi reaaliaikaistaa, eikä se saisi missään tilanteessa olla viittä minuuttia vanhempaa. Toiseksi historiatiedon käsittelymahdollisuuksia tulisi kehittää niin, että tieto olisi mahdollisimman helposti laajojen suunnitteluhankkeiden käytössä.

Kolmas merkittävä toive oli pystyä yhdistämään kaupungin omien mittauspisteiden tieto valtionhallinnon väylien liikennetietoihin pääkaupunkiseudulla.

Lopuksi kaikki tämä tuli tarjota sekä kaupungin omaan sisäiseen käyttöön että myös julkisesti kaupunkilaisten näkyville.

Kun pitää löytää parhaat mittalaitteet tehtävää varten, suunnitella kenttäratkaisut, ottaa reaaliaikaisuus huomioon, integroida tietoa eri tietolähteistä ja päälle vielä tehokas tietoa murskaava analysointi, niin oikea kumppani juuri tämän kaltaiselle haasteelle on Nodeon.

Nodeonin Helsingin kaupungille toteuttama järjestelmä hyödyntää katuverkon olemassa olevia induktiosilmukoita. Mittauslaitteet saavat energian kaupungin katuvaloista (ns. yösähkö).

Lisäksi järjestelmä tarjoaa mittaustiedon näkymän samanlaisena kaupungin omien ja valtionhallinnon pääkaupunkiseudun mittapisteiden osalta.

Historian valossa hienoa hankkeessa oli myös se, että uusiksi mittalaitteiksi valikoitui Helsingin jo aikoinaan käyttämän alan pioneerin Golder River Traffic -yhtiön seuraajan modernit M680-mittalaitteet (Clearview Intelligence).

Tutustu referenssiin liittyvään palveluumme.

Lataa datasheet Jaa LinkedIniin Jaa Twitteriin

Back to top