On vaikea keksiä tärkeämpää kohdetta liikenneturvallisuuden parantamiselle kuin lasten koulutie. Nodeon toteutti Turvallisempi koulutie -ratkaisun Tikkakosken Luonetjärven koulun ja päiväkodin kohdalle.

Pimeinä syksyisinä ja talvisina aamuina paljon äkkinäisiä tien ylityksiä, ohittelevaa liikennettä, väliaikaisesti pysäköityjä autoja jättämässä tai hakemassa lapsia sekä usein liian korkeat tilannenopeudet. Harvassa kohteessa liikenneturvallisuuden merkitys korostuu samalla tavalla kuin koulujen läheisyydessä.

Perinteisten nopeusrajoitus- ja varoitusmerkkien teho on heikko. Tutkimusten mukaan merkkejä huomioivat ja niitä noudattavat erityisen heikosti koulujen läheisyydessä asuvat, koulualueen useita kertoja päivässä ohittavat ihmiset. Ongelma korostuu etenkin aamuisin ja iltapäivisin, koulujen alkamis- ja päättymisaikoina.

  • Liikenneturvallisuus
  • Älykkäät kaupungit
  • vaihtuvat LED-opasteet
  • älykkäät liikenteen ohjausratkaisut
Timo Majala

Haluatko lisätietoja?

Timo Majala

Kuvituskuva

TUOTTEISTETTUA TURVAA KOULUTEILLE

Nodeon on kehittänyt kaupunkien tarpeisiin suunnatun älykkään liikenteen ratkaisun koulujen liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Turvallisempi koulutie -ratkaisu perustuu LED-pohjaisiin muuttuviin nopeusrajoitus- ja varoitusmerkkeihin sekä niiden hallinnassa käytettävään Nodeon Smart City -hallintajärjestelmään.

Nopeusrajoitus on alennettu ja lapsista varoittava merkki on päällä vain lasten koulupäivien aikana. Muulloin alueella voidaan ajaa normaalin aluenopeusrajoituksen mukaisesti. Toinen selkeä etu on LED-pohjaisten merkkien tavallista kiinteää liikennemerkkiä parempi näkyvyys ja huomioarvo. 

TURVALLISEMPI KOULUMATKA LUONETJÄRVEN KOULULLE

 Tikkakosken kohteessa Luonetjärven koulun ja vieressä sijaitsevan päiväkodin kohdalla toteutettiin Nodeonin Turvallisempi Koulutie -projekti.

Nodeon toimitti eurooppalaisen EN 12966 -standardin vaatimukset täyttävät muuttuvat opasteet koulun kohdalle. Opasteilla alueen nopeusrajoitus alennetaan 30 kilometriin tunnissa koulupäivien ajaksi. Samalla syttyy lapsivaroitusmerkki ja varoitus koulualueesta. Muina aikoina liikennettä ei häiritä alennetuilla nopeusrajoituksilla, vaan rajoitus palautetaan 40 kilometriin tunnissa.

Hallinta on helppoa. Järjestelmää hallitaan tuotteistetun pilvipohjaisen ratkaisun avulla, joten kaupungin ei tarvitse investoida erillisen hallintajärjestelmän suunnitteluun, hankintaan ja toteutukseen. Järjestelmään voidaan luoda yksi viikkokalenteri, jonka mukaisesti opasteita ohjataan automaattisesti. Järjestelmästä voidaan myös hallita erikoispäiviä, jolloin esim. arkipyhien ajaksi ohjaukset voi poistaa parilla hiiren klikkauksella. Illan ajaksi on myös mahdollista tehdä erikoisohjauksia esimerkiksi lasten harjoitusvuorojen ajaksi.

Tulevaisuudessa kaupunki voi hallita samasta järjestelmästä helposti myös useampia koulun kohtia kaupunkialueella.

Tutustu referenssiin liittyvään palveluumme.

Jaa LinkedIniin Jaa Twitteriin

Back to top