Olen lapsesta asti ollut tekniikasta ja tieteestä kiinnostunut, ja erilaiset vempaimet ja tietokoneet ovat kuuluneet elämääni niin pitkään kuin muistan. IT-kuplan puhkeamisen aikoihin mietinkin pitkään jatko-opiskelupaikkaa tekniikan tai koodailun parista. IT-ala näyttäytyi tuohon aikaan paljolti kännykän soittoäänikauppoina ja muuna sellaisena, joten lähdin opiskelemaan fysiikkaa vahvalla tietotekniikan sivuainepainotuksella, toivoen päätyväni hommiin, joissa yhdistyisi tekniikka ja koodailu.
Viihdyin yliopistolla lähes 15 vuotta opiskelijana, tutkijana sekä lopulta tohtorikoulutettavana. Projektityö tuli tutuksi, ja pääsin toiveideni mukaisesti tekemään sekä teknisiä hommia tutkimuksen ja laitteiden rakentelun parissa, että koodaamaan ohjelmia mm. mittaustulosten analyysiin. En kuitenkaan tähdännyt tutkijan uraan, sillä rakentelu, teknisten laitteiden kanssa näpertely sekä koodailu kiinnostivat julkaisujen kirjoittamista enemmän. 2014 olinkin sitten uuden edessä, kun projektirahoitus pieneni ja silloinen projektini loppui ilman tietoa uudesta. Noiden lähes 15 vuoden aikana IT-ala oli kehittynyt melkoisesti. Soittoäänten ja vilkkuvien bannereiden tilalle oli tullut mm. jo yliopistolla tutuksi tullut kuvantunnistus, teollinen internet älykkäine laitteineen ja yleensäkin softan ja raudan yhdistäminen. Niinpä aloin katsella työpaikkoja, joissa koodaus yhdistyisi jollakin tavalla reaalimaailman laitteisiin tai muihin kiinnostuksen kohteisiini, kuten avaruuteen tai sijoittamiseen, josta oli tullut tärkeä harrastus.
Puolisen vuotta myöhemmin, vuoden 2015 alussa löysinkin itseni Nodeonin toimistolta rakentamassa liikennetunnelin ohjausjärjestelmää. Koodia syntyi, ja sillä ohjattiin niin toimistolla kokeiltavana ollutta jättimäistä näyttötaulua kuin lähetettiin hälytyksiä tekstiviestinä. Tekeminen oli kouriintuntuvaa, ja kesällä kun järjestelmä luovutettiin tilaajalle, oli todella hienoa tietää tekemisensä tulevan tärkeään käyttöön.
Nodeonilla olen ollut mukana monessa projektissa etupäässä älykkään liikenteen parissa. Kokemuksen ja vastuun lisääntyessä on kasvanut myös tietoisuus projektien laajuudesta. Olenkin nykyään mukana aina projektin suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon, palavereista testeihin, varmistamassa oman vastuualueeni huomioonoton ja toiminnan. Meillä tehdään kokonaisvaltaista työtä aina suunnittelusta ohjelmointiin ja paikan päällä tapahtuvaan käyttöönottoon asti, ja onkin mielenkiintoista olla mukana mm. sovittamassa uutta ohjausjärjestelmien integrointia kaikkiin eri työvaiheisiin. Ei se kaikki aina heti toimi, mutta tekemällä oppii!
Tekniikka ja koodailu kuuluvat myös vapaa-aikaan. Olen koodaillut omia ohjelmia mm. sijoitustoimintani tueksi, ja pyrkinyt ottamaan Suomen pimeät talvet hyötykäyttöön alkamalla rakentamaan pitkälle automatisoitua tähtivalokuvauslaitteistoa. Näytön tuijottamisen vastapainoksi pyrin lomilla mm. narraamaan Puulan kaloja.