Avoimen datan äärellä

Yleinen

Rekka ajaa peltomaiseman halki ilta-auringossa

Digitraffic tarjoaa kattavan ja avoimen tietorajapinnan eri liikennemuotojen tietoon Suomessa. Nodeon hyödyntää tietoja liikenneanalytiikassaan, yhdistelee niitä asiakaskohtaiseen tietoon ja tarjoaa tehokkaat työkalut Suomen päätieverkon liikenteen tilannekuvaan ja historiatietoihin.

Julkishallinnon hallussa olevan tiedon jakaminen yksityissektorin käyttöön on osa EU:n laajuista trendiä. Tavoitteena on synnyttää tiedon avulla uutta liiketoimintaa. Mahdollisuudet ovatkin merkittävät, sillä julkishallinnolla on hallussaan kiinnostavia tietovarantoja.

Tätä suuntausta voidaan ajatella myös hyödyn tarjoamisena takaisin sen maksajille. Ovathan julkishallinnon järjestelmät ja tietovarannot kuitenkin kansalaisten ja yritysten verovaroin maksamia.

Digitrafficilla on Suomessa pitkä historia. Alun perin sitä alettiin kehittämään 2000-luvun alussa VTT:n ja TKK:n projektissa, ja tavoitteena oli tuottaa entistä parempia liikennetelematiikan palveluja.

Monien kehitysvaiheiden jälkeen rajapinta sisältää nykyään merkittävän määrän liikenne- ja olosuhdetietoja liittyen tie-, meri- ja rataliikenteeseen. Tietojen tuottamisen taustalla ovat valtio-omisteinen Traffic Management Finland Oy, Väylävirasto ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Datapisteitä kartalla
Selvitä esimerkiksi raskaan liikenteen määrän kasvu parilla hiiren klikkauksella missä tahansa mittapisteellä.

Hyödynnä julkishallinnon avoin liikennedata helposti

Avoimen datan rajapinnat tarjoavat ilmaisen kanavan merkittävään määrään tietoja. Yritysten on kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka tieto itsessään on ilmaista, niin sen keruu, varastointi ja jalostaminen saattaa tarkoittaa merkittäviä panostuksia.

Niin myös Nodeonilla. Digitraffic-tietojen keräämiseen ja jalostamiseen kulunutta työaikaa ei enää lasketa edes sadoissa työtunneissa.

Avoimen datan hyödyntämisen mahdollisuudet ovat kuitenkin merkittävät. Nyt, kun kaikki Digitraffic-tieto jopa 90-luvulta saakka on tallennettu Nodeon Asgard Analysis -järjestelmän käyttöön, pystyy käyttäjä selvittämään liikenteen tilannekuvan koko maassa yhdellä hiiren napsauksella.

Tilannekuvan lisäksi merkittävät tiedon hyödyntämismahdollisuudet ovat historiatietojen analysoinnissa. Nodeon Asgard Analysis -ratkaisulla pystytään esimerkiksi selvittämään raskaan liikenteen tarkka määrällinen sekä suhteellisen osuuden kasvu 2010-luvulla missä tahansa mittapisteellä parilla hiiren klikkauksella.

Nodeon jatkaa edelleen avoimen tiedon jalostamista, tavoitteena yhä arvokkaammat analyysit. Jo nyt fuusioimme Traficomin, Väestörekisterikeskuksen ja Digitrafficin tietoja analyyseissämme.

Asiakkaillemme tämä kehitys tarjoaa merkittäviä hyötyjä. Tarjoamme avoimen datan lähteistä kerättyjä tietoja osaksi asiakaskohtaisia järjestelmiä, jolloin mm. kaupungit näkevät kaupungin sisäisen liikenteen lisäksi ympärillä olevien pääväylien tilanteen ja kehityksen.

Nodeon Asgard Analysis – yksi liikennetieto

Nodeon Asgard Analysis tarjoaa yhden liikennetiedon hallintaympäristön. Sen avulla voidaan yhdistää liikennetieto useista lähteistä, suoraan eri valmistajien mittalaitteista tai pilvijärjestelmistä.

Valmiiden monipuolisten analyysien avulla tieto on välittömästi käytössä ja jaeltavissa avointen rajapintojen avulla myös muiden tietojärjestelmien käyttöön. Tiedon omistaa aina asiakas.

Haluatko kuulla lisää?

Asiantuntijamme juttelevat mielellään lisää tarpeistanne. Ota yhteyttä!

Timo Majala

Timo Majala

+358 40 7511 790

timo.majala@nodeon.com

Tuoreimmat artikkelit

Autot kommunikoivat liikenteen ja toistensa kanssa

Mitä on C-ITS eli yhteistoiminnalliset älykkäät liikennejärjestelmät?

Lue lisää
Nodeon tietoliikenneasiantuntija maastokäynnillä, taustalla tietoliikennekaappi

Tulevaisuuden tarpeet on huomioitava passiiviverkon suunnittelussa

Lue lisää
Timo Majala ja Eco-Counterin edustajat VeloFinland tapahtuman messupisteellä

Pyörä- ja kävelyliikenteen data tukee päätöksentekoa

Lue lisää