Ennen laskettiin, montako autoa tiellä kulki. Nyt tiedetään, mistä kukin niistä on peräisin, millä polttoaineella ne kulkivat ja kuinka suuri osuus on vähäpäästöisiä. Muun muassa. 

Julkinen hallinto on viime vuosina avannut omistamiaan datalähteitä yritysten käyttöön. Tavoitteena on mahdollistaa uusien palvelujen ja innovaatioiden syntyminen yksityiselle sektorille.

Tästä tavoitteesta Nodeon on ottanut täyden kopin: tarjoamme asiakkaillemme entistä syvempää ja merkittävämpää tietoa liikennevirroista esimerkiksi liikennesuunnittelun pohjaksi tai vaikkapa asiakkaiden käyttäytymisen ymmärtämiseksi.

Avoimella datalla tyypillisesti tarkoitetaan jonkin tahon tarjoamaa tietoa, jonka käyttö on rajoituksetonta ja ilmaista. Julkisen tahon toimijat, muun muassa valtionhallinto ja kaupungit, tarjoavat yhä enemmän avointa dataa. Julkinen data voi olla osittain avointa dataa, mutta osa siitä on myös maksullista ja vain sopimuspohjaisesti käytettävää.

Avoin ja julkinen data saattavat olla organisaatioille erittäin tehokkaita tapoja luoda uusia sovellusalueita ja palveluita.

  • Tietojen fuusiointi
  • Reaaliaikainen tieto
  • Tilastot
  • Kansalliset tilastot
  • Datafuusiot
  • Päätieverkon tilannekuva
Timo Majala

Haluatko lisätietoja?

Timo Majala

Kuvituskuva

Nodeonin Smart City -analysointiympäristö sisältää valtionhallinnon omistaman koko maan kattavan liikenteen mittausverkoston tiedot.

Nodeonin avoimeen tai julkiseen dataan perustuvia palveluita:

Digitraffic

Nodeon tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tarkastella omien mittauksien lisäksi valtion omistaman koko Suomen kattavan noin 500 liikenteen mittapisteverkoston tietoja osana omia mittauksiaan. Tämä antaa esimerkiksi kaupungeille erittäin hyödyllistä kaupungin ympäristön pääväylien liikenteen määrätietoa.

Smart City -pilvipalvelumme tarjoaa reaaliaikaisen liikenteen tilannekuvan lisäksi koko valtakunnallisen mittausverkoston historiatiedot. Näin voidaan tarkastella esimerkiksi pääväylien liikennemäärien tai eri ajoneuvoluokkien määrien kehitystä jopa 90-luvulta tähän päivään.

Nodeon tarjoaa liikennetietojen lisäksi myös Digitraffic-rajapinnan kautta tarjottavaan usean sadan sääaseman mittaustietoihin.

Ajoneuvorekisteritietokannan tiedot

Nodeonin liikennevirtojen analysointiratkaisu tarjoaa rekisteritunnistusteknologian sekä liikenne- ja viestintäviraston Traficomin omistaman ajoneuvorekisteritietokannan tietojen avulla tehokkaita tapoja analysoida ajoneuvojen lähtöalueita ja luokitella ajoneuvovirtoja monipuolisesti esimerkiksi ajoneuvojen käyttövoiman, päästöjen tai iän perusteella.

Väestörekisterikeskus

Väestörekisterikeskuksen tiedot on integroitu osaksi Nodeonin kaupan alalle ja tapahtumanjärjestäjille suunnattuja asiakasanalytiikan palveluja. Väestörekisterikeskuksen tiedot tarjoavat asiakasanalytiikkapalveluilla kiinnostavaa rikastavaa tietoa, kun asiakkaiden lähtöalueisiin voidaan liittää alueisiin liittyvää demografiatietoa. On hyödyllistä tietää tapahtumien kävijöiden alueisiin liittyviä tietoja, kuten asukkaiden keski-ikä, perhekoko, korkeakoulutusaste tai talouksien keskitulot.

Jaa LinkedIniin Jaa Twitteriin

Back to top